Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Óvatos előrelépés: mégis lehetővé teszi az új Ptk. az azonos nemű élettársak örökbefogadását

Az új Polgári Törvénykönyv ma elfogadott változata szerint az élettársak – mind az azonos, mind a különneműek – örökbe fogadhatják partnerük gyermekét, ezáltal 2010 májusától lehetővé válik, hogy a gyermeket nevelő azonos nemű párok mindkét tagját törvényes viszony fűzze a közösen nevelt gyermekhez. A törvény továbbra sem teszi lehetővé az örökbefogadást a bejegyzett élettársak számára, nekik előbb el kell válniuk, ha az örökbefogadás nyújtotta biztonságot kívánják gyermekeiknek biztosítani.

Az új Polgári Törvénykönyv parlamenti tárgyalása során az egyik legnagyobb vitát kiváltó kérdés az azonos nemű párok örökbefogadása volt. A hatályos családjogi törvény szerint csak a házastársak fogadhatnak közösen gyermeket örökbe, valamint csak a házastársak fogadhatják örökbe partnerük gyermekét. Emiatt az élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban nevelkedő gyermekek érdekei komolyan sérülhetnek. Az új Polgári Törvénykönyv szeptemberben elfogadott változata annak ellenére sem hozott e téren pozitív változást, hogy a partner gyermekének örökbefogadását az élettársak és a bejegyzett élettársak számára is lehetővé tevő módosító javaslatot korábban mind a Kormány, mind a parlamenti többség támogatta.

A köztársasági elnök vétója után az Országgyűlés újra napirendre tűzte az új Polgári Törvénykönyvről szóló törvényjavaslatot, és a Szabad Demokraták Szövetsége olyan módosító javaslatot terjesztett be, amely a bejegyzett élettársakat a házastársakkal azonos elbírálás alá vonta volna az örökbefogadás területén, valamint lehetővé tette volna az élettársak számára, hogy örökbe fogadják partnerük vérszerinti gyermekét. A javaslatot az illetékes bizottságok nem támogatták, ám az Alkotmányügyi bizottság egy olyan új módosító javaslatot dolgozott ki, amely lehetővé teszi mind az azonos, mind a különnemű élettársak számára, hogy örökbe fogadják partnerük vér szerinti gyermekét. Az Országgyűlés a módosító javaslatot elfogadta, sőt, azt kiterjesztette a korábban az egyik fél által örökbe fogadott gyermekekre is.

Az új Polgári Törvénykönyv szerint tehát az örökbefogadásra az alábbi szabályok vonatkoznak: családi állapotától függetlenül mindenki jogosult egyéni örökbefogadásra (akár egyedülálló, akár élettársi, bejegyzett élettársi vagy házastársi kapcsolatban élő személyről van szó), ám előnyben kell részesíteni a házastársak által történő közös örökbefogadást. Közös örökbefogadásra csak házastársak jogosultak, sem az élettársak, sem a bejegyzett élettársak nem. A házastársak és az élettársak – nemüktől függetlenül – örökbefogadhatják partnerük vér szerinti vagy korábban egyénileg örökbefogadott gyermekét, ez a lehetőség azonban a bejegyzett élettársak számára nem áll nyitva. Ebből kifolyólag az azonos nemű párok csak akkor válhatnak mindketten az általuk nevelt gyermek  törvényes szülőivé, ha a bejegyzett élettársi kapcsolatnál lazább együttélést jelentő élettársi kapcsolatban élnek. Ez a megkülönböztetés teljesen indokolatlan és súlyosan diszkriminatív.

A Magyar LMBT Szövetség üdvözli annak lehetőségét, hogy a partner gyermekének örökbefogadása révén a házasságon kívüli párkapcsolatban nevelkedő gyermekek számára is megnyílik az örökbefogadás nyújtotta jogbiztonság lehetősége. A Szövetség ugyanakkor sajnálatát fejezi ki, amiért a jogszabályok megalkotása során a szakmai érvek helyett ismét a politikai megfontolások győzedelmeskedtek: a törvény ugyan végső soron lehetővé teszi az azonos nemű párok örökbefogadását, mégis indokolatlan megkülönböztetésekkel nehezíti meg a gyermek jogbiztonságát szem előtt tartó azonos nemű párok életét.

A bejegyzés trackback címe:

https://rion-gay.blog.hu/api/trackback/id/tr71515429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása