Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Érdekességek 1. rész

 2010.01.21. 13:19

Az ókori társadalmak szinte mindegyikében találtak forrásokat a homoerotikus kapcsolatokra. Az ie. 2600 körül az 5. egyiptomi uralkodódinasztia idejéről (Óbirodalom ideje) maradt fenn sír-dombormű a király udvarában manikűrösként, illetve fodrászként dolgozó két férfié, akik átölelik egymást. A forrás szerint ez még a nő-férfi ábrázolásokon is ritka póz. Az ie. 2500-ból származik a sumér Gilgames eposz, amely a világon a legrégibb olyan megmaradt mű, amely tartalmazza az irodalom első homoerotikus szerelmi történetét: a szexuálisan túlfűtött Gilgames és a vadonban élő Enkidu halállal dacoló kapcsolatát. Az ie. 1750 körüli Babilóniában Hammurabi törvénykönyve megemlíti girsequ-t, aki férfi palotaszolgaként szexuális szolgáltatásokat nyújtott az uralkodó osztály tagjainak.

Az ókori Görögország városállamaiban természetes dolognak tartották, ha az emberi lényeket vonzza a szép emberi test, a homoerotikus kapcsolatokat egyáltalán nem üldözték, a homo- és heteroszexuális preferenciák váltakozását az egyéneknél nem tekintették veszélyesnek (Dover, 2001). A férfiak közötti lelki és testi kapcsolatot magasabb rendűnek tartották, s a pusztán a nemi vágy felkeltését és kielégítését szolgáló homoszexualitást vetették meg. Németh (1994) szerint a görög kultúrában többféle formában jelent meg a homoszexualitás. Platón és kortársainak művei alapján az azonos neműek egymás közötti szerelme nem pusztán testi örömszerzés, hanem felkészülés a felnőtt életre, a betűvetés, a műveltség és a férfiúi erények megszerzésének módja is volt.

Az erotika tehát pedagógiai célzattal szolgált az erasztosz vagy erasztész (szerető, 20-30 éves felnőtt férfi) és fiatalabb társa eramenosz vagy erómenosz (12-20 éves serdülő fiú) között. A görög társadalomban a nők és a férfiak bizonyos szempontból el voltak zárva egymástól, a nőknek a háztartás, a gyermeknevelés gondjaival kellett foglalkozniuk. Nők csak néhány államban (Spárta és a leszboszi Mütiléné) kaphattak leánykorukban magasabb szintű nevelést. A kisbirtokos parasztság tagjai között gazdasági okok (is) magyarázták a homoszexualitás megjelenését: mivel a családfő halála után egyenlő arányban osztották fel a földet a fiak között, az elaprózódás veszélye ellen korlátozták a sok gyermek születését, 35 éves korig törvényileg tiltották a házasodást. Németh (1994) beavatási homoszexualitásnak nevezi azt a rítust, amelynek során a szerelmes férfi elrabolta a családtól (azok tudtával és beleegyezésével) az ifjút 2 hónapra. Ez alatt az idő alatt megtanította a vadászatra és egyéb hagyományokra őt, miközben törvény előírta ajándékokkal halmozta el a fiút. A homoszexuális prostitúciót a görögök megvetették, a kapcsolat lealacsonyításának vélték, sőt törvény is büntette. Más forrás szerint szexuális kapcsolaton általában a behatolás nélküli, "álló helyzetben, kézzel végzett aktus"-t kell érteni.

 

Címkék: gay

A bejegyzés trackback címe:

https://rion-gay.blog.hu/api/trackback/id/tr361689981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása